dijous

MENJADOR ESCOLAR

Hui dia, i cada vegada més, els centres educatius lluiten per oferir als seus alumnes i familiars un servei de menjador.

Cal destacar que els centres més antics no disposen d’aquest servici i ha sigut a la demana actual, quan s’han ficat mans a l’obra i han lluitat i evolucionat per aconseguir oferir aquest servei. Ja que la disposició d’un menjador escolar dins d’un determinat centre educatiu garanteix a aquest una certa qualitat.

A més a més, ens trobem amb els centres de nova construcció. Centres que com degudament tenen l’obligació d’adaptar-se a les circumstàncies i situacions actuals ja disposen d’aquest servici.

Açò es debut, a què hui dia el concepte de família ha anat evolucionant, i les mares, ja no són aquelles persones que solament es dediquen a realitzar les tasques de la llar i a cuidar els seus fills, sinó que ara, la majoria treballen fóra de la casa i per tant, no disposen del temps necessari per cuinar i oferir als seus fills una dieta adequada. Per tant, fan ús de menjades precuinades o menjar ràpid.

Doncs, prefereixen deixar als seus fills al menjador escolar, ja que pensen que allí disposaran d’una major probabilitat de rebre una dieta variada i equilibrada adaptada a la seua edat, educar-los sota els valors de companyerisme, tolerància i respecte, i a més a més, afavorir la seua continuació d’activitats complementaris i extraescolars.

Ergo, on vertaderament el centre educatiu ha d’intervindre és en el compliment de les mesures d’higiene i seguretat que s’exposen a continuació. Cal destacar:

· L’adaptació a la normativa legal. S’estableix que tots els menjadors escolars han de complir les exigències establertes en la reglamentació tecnico-sanitària per a menjadors col·lectius, aprovada pel Reial Decret 22007/1995, de 28 de desembre i pel Reial Decret 3484/2000, de 20 de desembre, que estableix les normes d’higiene per a l’elaboració, distribució i comerç de menjar preparat (BOE 12 de gener de 2001).

· La professionalitat de tot el personal de cuina. Obligació de tots els participants en aquesta tasca d’estar en possessió del carnet de manipulador d’aliments.

· La revisió d’instal·lacions. Un equip especialitzat de neteja té el deure de revisar abans de començar el funcionament del menjador escolar, les instal·lacions de cuina, emmagatzematge, xarxa elèctrica i preses d’aigua i gas. A més a més, de la desinfestació dels locals i utensilis de cuina, robots, magatzem i menjador.

· El control permanent. El personal encarregat del menjador ha de portar a terme un control continu i adequat de les etiquetes dels productes envasats i enllatats, dates de caducitat i consum preferent.

Tot i açò, el centre educatiu també té l’obligació d’establir un preu diari per menú que no supere els 4,02€ i la sol·licitud d’ajudes per a aquest servici a tots aquells usuaris que ho sol·liciten. Cal ressaltar que, aquestes ajudes solament seran usades per a aquest servici i no per a gaudir amb altres servicis o preferències.

Però ara jo em pregunte: Penseu que tots els centres educatius fan ús dun menjador escolar que s’adapta a les circumstàncies personals de cada individu, proporcionant-los una determinada tasca educativa (hàbits socials, higieno-sanitaris)? Disposen d’una determinada empresa (catering) que els serveix el menjar en les millors condicions possibles i d’altra que s’esforça per cuidar i divertir als nens ans i desprès del dinar amb activitats proposades pel Consell Escolar? Existeix un responsable que controla el funcionament i evolució del menjador i a més a més, es conscient de tots aquells alumnes que necessiten rebre una excepcional dieta debut a algunes característiques especials?

Doncs us deixe que aporteu les vostres idees i opinions personals. Així podrem veure si l’explicat anteriorment es queda reflectit en un paper o vertaderament es dut a la pràctica i els centres educatius lluiten per portar a la pràctica el compliment d’unes determinades mesures d’higiene i seguretat.

4 comentaris:

  • ximo ha dit...
    L'autor ha eliminat aquest comentari.
    Pablo Vilches Santamaría ha dit...

    Bon article Ana.

    Pense que és dificil de per si controlar a tots els centres, i damunt més dificl controlar coses quan se n' ixen de l' horari escolar. Seria genial que cada centre estiguera equipat amb tots els recursos posibles i controlats per les millors persones i professionals. Però per desgràcia no és aci, i encara que ho pintem tot molt bonic, la realitat no és la que estudiem. Hi ha moltíssims centres, sobretots els que es troben a barris més marginals, que sí, tenen menjador, però no està equipat ni amb la meitat de recursos que qualsevol altre. Però els recursos econòmics i tal qual estan les coses ara, passaran molts anys per a estabilitzar i fer possible el que a tots ens agradaria.
    Un beset Ana!

    Pablo Vilches Santamaría

    LAURA FERNÁNDEZ FERNÁNDEZ ha dit...

    Estic molt d'acord amb l'article que ha escrit la meua companya Ana i crec que és molt interessant.
    Crec que un punt molt important d'aquest article sobre els menjadors escolars, és que a banda de totes les normes que han de complir, i que molt bé ha exposat en el seu article la meua companya, les mares i els pares per falta de temps deixen als seus fills en el menjador però també per la raó que estan tranquils que allí menjaran d'una manera saludable, amb una dieta equilibrada, ensenyant-los bons hàbits alimentaris... per aquesta confiança que els pares dipositen en els col·legis, haurien de cuidar-se molt més aquests aspectes ja que en alguns centres estan un poc descuidats o no del tot bé.
    En conclusió pense que s'hauria de mijorar la qualitat d'alguns menjadors per a poder garantir que els pares esperen que aprenguen els seus fills allí.

    Alba Trigo Garrido ha dit...

    La veritat és que estem danvant d'una societat en la que tant el pare com la mare treballen fora de casa i confiats deixen als seues fills al menjador escolar pensant que els oferiran una dieta variada i equilibrada, amb les mesures higièniques pròpies, però...moltes vegades això no és cert. Hi ha molts aspectes que es'haurien d'estudiar en profunditat en una gran quantitat de centres escalars, i vore si els hàbits, les mesures higieniqes,el menú són correctes.Però clar, com diu Pablo, és molt difícil controlar totes aquestes coses de tots els centres escolars.

    Bon article, Ana!

  • Publica un comentari a l'entrada