dimecres

Drets dels professors


Els professors són persones que tenen gran responsabilitat per la seua tasca en la societat.

Son nombrosos els drets que tenen els professors, però alhora també tenen deures que han de complir. Els professors han de complir aquestes responsabilitats per a dur a terme la seua funció correctament.

Actualment hem comprovat que aquests professionals estan infravalorats, i que sovint no es respecten els drets que tenen, sobre tot els drets següents:

  • Dret a al respecte a la seua integritat física moral y a un tracte correcte per part de tots els membres de la comunitat educativa.

  • Dret a la consideració del reconeixement social de la seua actuació professional.

La consideració social d’aquesta professió ha decaigut,cada vegada hi ha menys implicació per part dels pares en l’àmbit escolar. Aquest fet provoca que hi hagin més obstacles en la convivència escolar. Com podem veure al vídeo adjuntat al final de la entrada,on es mostra uns dels testimonis de violència al mestre, la violència psíquica contra el professor s’ha convertit en un element crònic en les aules i que a més dóna origen a altres problemes com actes de desobediència, insults i enfrenaments verbals, que poden desencadenar en agressions directes al professors, que poden ser tan per part dels alumnes com per els pares dels alumnes.

Aquesta informació es reforçada amb les dades publicades pel sindicat ANPE, on podem observar la abundància de violència en les aules valencianes. Aquest informe denuncia que el 35% dels docents té problemes d’ansietat i de depressió, en un 23,5%, degut en gran part, als problemes d’acoso i amenaces que reben dels seus alumnes.

Es clar que igual que els mestres els alumnes tenen uns drets que han de ser respectats però hem de dir també que posseeixen uns deures que han de complir com són respectar a tots els membres de la comunitat educativa.

És cert que per al reconeixement de les facultats dels mestres és indispensable la exercitació constant d’alguns deures per part dels professors. No obstant, la societat ha de donar al professorat l’acceptació i el respecte que mereix pel servei que presta al ciutadans.

Com a conclusió podem dir que es necessària que tornen part de la autoritat i autoestima del mestre en el seu treball com a docent fent que disminuisca la violència que posa en perill un aspecte importantissim de les societats, com es l’educació.


http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090920/profesores-agredidos/589382.shtml

8 comentaris:

  • Lucía Rodríguez Ricote ha dit...

    Bon dia Ana!
    Hem pareix molt greu el tema del qual tractes, ja que per desgràcia, és veritat que cada vegada hi ha més problemes a les aules i augmenta l'acòs al professorat tant físic com psicològic. També es deu al fet de que en aquests moments el professor té una autoritat propera a cero, mentre que fa anys tenia una autoritat molt més elevada. Segons la meua opinió, i com bé has dit tu, crec que es deuria de donar més autoritat als professors, però tampoc passar-se amb aquesta, ja que sinó les aules podrien tornar ser com a l’època dels nostres pares, i això no seria educació, sinó autoritarisme.

    ELENA CRISTINA FERRI PASTOR ha dit...

    ESTIC COMPLETAMENT D´ ACORD AMB LA TEUA REFLEXIÓ. ELS MESTRES CADA VEGADA TENEN MÉS PROBLEMES EN AQUEST SENTIT, NO SOLAMENT ESCOLARS SI NO TAMBÉ A NIVELL PERSONAL, JA QUE ELS ALUMNES ES CREUEN QUE PODEN TRACTAR AL MESTRE COM SI FORA CUALQUIER COSA I QUE PODEN FALTAR-LI AL RESPECTE, I ETC. AÇÒ CADA VEGADA ES VEU MÉS. ELS MESTRES DE SECUNDÀRIA PEL QUE JO HE VIST HO PATEIXEN MOLT AÇÒ I DEU SER MOLT DUR QUE ET TRATEN COM SI FORES UN GOSSET. ÉS IMPORTANT QUE TORNE A DONAR-SE-LI AL MESTRE LA AUTORITAT I AUTOESTIMA AL MESTRE, PER A QUE NO PASSEN COSES COM ESTES.

    Clara Castillo Amorós ha dit...

    Bon article i sobretot, bon moment per a escriure'l, perquè tots estem al corrent de la situació actual del professorat gràcies als mitjans de comunicació. Bé és cert que la figura del professor i la seua tasca actualment estan més que infravalorades, i açò no hauria de ser així. Per descomptat, en el meu opinió tampoc és bo un professor autoritari, com els d'antany, el qual marque la seua autoritat molt per sobre dels xiquets; però si crec que hi ha un terme mig, on el professor ocupe el seu paper ni per damunt ni per sota dels alumnes. Òbviament sempre ha d'haver una certa autoritat, però el que hem d'evitar és el que succeeix actualement, que alguns professors tinguen por d'anar a classe perquè reben agressions per part dels seus alumnes.

    ANDREA GARCÍA MICÓ ha dit...

    És molt triste que les persones que tenen el futur (des de el meu punt de vista) en les seues mans estiguen tan mal considerades. Des de fa un temps els professors sí que tenen que complir unes responsabilitats i tenen que respectar als alumnes al cent per cent, però quan és al revés no es complix ni per part dels alumnes i per part de les famílies. I si reclamen aquest dret encara es pitjor. No és just i per aixó hi ha molt fracàs escolar i tanta violència a les aules. És molt trist, i molt desmotivador per als futurs docents.

    Alfonso Pujol Rodríguez ha dit...

    Tema important Ana. Els mestres han de ser respectats. No costa res ser amable amb els alumnes sense predre el respecte que hem de tindre. Tot es pot fer sense arribar a extrems com el del perfil del professor amic que es mes amic que professor o el perfil del mestre seriós que mai somriu. Hem de saber encontar un equil.libri. I es clar,que part d´aquest respecte a de venir donat pels pares i tota la societat. Si els xiquets aprenen a tindre respecte des-de l´educació infantil, el camí serà més difícil de cara a una plena concienciacó de bons valors.

    ximo ha dit...
    L'autor ha eliminat aquest comentari.
    Marina Ruiz Machuca ha dit...

    Estic d'acord amb la reflexio´ que ha fet la companya. Es clar que tant els alumnes com els mestres tenim drets i deures, però una cosa molt important que no cal oblidar és el respecte, que ha de prevaler abans de res. I aquest aspecte, en la meua opinio´, deuria ser treballada des de l'educacio´ infantil, on es pot modelar el comportament del nen.
    A l'escola, els professors han de ser professors,amb l'autoritat adaptada a la seva funcio´ i els alumnes, alumnes, la meta dels quals sigui formar-se intel·lectual i personalment

    Anònim ha dit...

    hola callate

  • Publica un comentari a l'entrada